Brødkrumme
Nytårshilsen fra Anders Eldrup: Aldrig har innovation været vigtigere
Af Anders Eldrup, forperson i Innovationsfonden
Ved årets afslutning sidder mange måske tilbage med rynket pande og bekymringer for verdens tilstand. Den sikkerhedspolitiske situation, klima- og biodiversitets-kriserne, buldrende nye teknologier, som vi er med i kapløbet om at udvikle, men som vi endnu ikke kender konsekvenserne af. Og der er grund til bekymring.
Det blev understreget, da den italienske finansekspert Mario Draghi udgav sin rapport om europæisk konkurrenceevne, som viste, at EU halter efter USA og Kina i innovationskapløbet, og at EU står svagt inden for digitale teknologier såsom AI, kvantecomputere og cybersikkerhed. Hvis EU skal i mål med den grønne og digitale omstilling, skal innovationen styrkes, skrev Draghi i sin rapport, og heri består håbet.
For i Innovationsfonden ser vi også i år masser af innovationspotentiale i de mange forsknings- og innovationsprojekter, der søger om midler.
På vegne af Danmark har fonden i 2024 bevilliget i alt ca. 1,9 milliarder kroner til forsknings- og innovationsprojekter, som skal skabe vækst og løse samfundsudfordringer for Danmark. Fra tidlig og grundlagsskabende forskning til mere markedsklare løsninger. Fonden har behandlet cirka 3.100 ansøgninger og ender året med en portefølje af aktive forsknings- og innovationsprojekter på 7,8 milliarder kroner*. Særlige fokusområder har været bevillinger til kvanteteknologi, AI, grøn omstilling og sundhed og fonden ser frem til, at midlerne kan være med til at skabe grobund for nye afgørende løsninger.
Forskningsreserve styrker innovationen
I løbet af efteråret landede et enigt Folketing med Uddannelses- og Forskningsminister Christina Egelund (M) i spidsen aftalen om Forskningsreserven for 2025. Midlerne skal i høj grad gå til at sikre dansk og europæisk konkurrenceevne og sikkerhed, og Innovationsfonden hilser de nye tiltag og opgaver velkomne.
Det er positivt, at årets aftale styrker hele værdikæden fra grundforskning til implementering af nye løsninger, og at universiteterne får flere basismidler til at opbygge langsigtede, strategiske satsninger. Den geopolitiske og klimamæssige situation betyder også, at det er afgørende, at vi accelererer meget af den forskning og innovation, der skal skabe fortsat europæisk sikkerhed, sundhed og konkurrencekraft. Vi ser i Innovationsfonden frem til at kunne skubbe yderligere på den udvikling, som er afgørende for at imødekomme de kritiske samfundsudfordringer, vi står overfor både nationalt, men også globalt. Det gælder klima, sikkerhed, sundhed men også rumforskning, som fonden har en særlig pulje til i 2025, og som Innovationsfonden de seneste ti år har investeret 80 millioner kroner i.
Et af de rum-projekter, Innovationsfonden har investeret i, er skabt af rumfartsvirksomheden Orbex og Force Technology. Ambitionen er at sende rumraketter i kredsløb om jorden, der flyver på grønne brændstoffer, og de 24 mio. kroner, fonden har investeret, skal bruges til at etablere et ”Green Propulsion Excellence Centre” i Hvidovre, hvor der skal designes, produceres og testes grønne fremdriftssystemer til Orbex’ Prime-raket.
Kvante som dansk styrke
Nok konstaterer finanseksperten Draghi, at EU som helhed halter bagud på bl.a. kvanteområdet, men netop her har Danmark indtaget en styrkeposition.
Innovationsfonden investerede i år knap 40 millioner kroner i kvanteprojektet DanQ, der skal give dansk forskning og industri et forspring i forståelsen af teknologiens muligheder og begrænsninger. Computeren er ved at blive bygget færdig på Niels Bohr Institute, University of Copenhagen.
Perspektivet med kvantecomputere er enorm. De kan udregne ting, der i dag er umulige at regne ud for almindelige computere. Det betyder, at når kvantecomputeren er færdigudviklet, er forventningerne til teknologien, at den kan være med til at forandre verden ved eksempelvis at lave store beregninger, som potentielt kan være med til at finde løsninger på klimaudfordringerne.
Innovationsfonden har stort fokus på at styrke den danske kvante-position. Som en del af realiseringen af den nationale strategi for kvanteteknologi, og ønsket om at skabe de bedste rammer for det danske kvante-økosystem, gennemførte fonden i 2023 det første nationale kvante-call. I 2024 har fonden offentliggjort endnu en kvante-søgemulighed via fondens Grand Solutions-program.
Missionerne flyver videre
Udover de nye puljer fortsætter Innovationsfondens arbejde med at styrke de fire grønne missionspartnerskaber indenfor PtX, CCUS, klimavenligt landbrug og fødevarer samt cirkulær økonomi.
Fonden kommer også til at udmønte 360 mio. kr. til strategisk og udfordringsdrevet forskning og innovation inden for life science, sundhed og velfærdsteknologi.
Ny iværksætterstrategi
I 2024 fik Danmark en ny iværksætterstrategi, hvor Innovationsfonden spiller en særlig rolle for at skabe gode rammer for landets iværksættere, så de kan udvikle innovative og bæredygtige løsninger på samfundets konkrete udfordringer. Et af de punkter, som fonden ser særligt meget frem til at arbejde med, handler om at få flere talenter i spil, så det bliver lige nemt at være iværksætter i Danmark uafhængigt af køn, alder, baggrund eller geografi.
Innovationsfonden opererer allerede med ’unbiased decisionmaking’, og diversitet er et kriterie i udpegningen af medlemmer til fondens ekspertpaneler. Innovationsfonden synliggør ligeledes mulighed for finansiering i hele landet og fremhæver kvindelige rollemodeller inden for forskning, innovation og iværksætteri via konceptet Innowomen. Ligesom fonden har været en af de primære kræfter bag initiativet Diversity Commitment.
Et andet vigtigt punkt i iværksætterstrategien handler om, at Danmark skal have flere videnbaserede iværksættere. Det er blandt andet det, Innovationsfonden er sat i verden for at understøtte, og fonden støtter op om det øgede fokus.
10 års markering
Innovationsfonden fyldte i år 10 år, og det blev markeret i den smukke festsal på Københavns Universitet - University of Copenhagen.
På ti år har fonden investeret 22 milliarder kroner i dansk forskning og innovation, og vi hyldede alle de mange projekter, som har været med til at løse små og store samfundsudfordringer, og som har kunnet demonstrere imponerende resultater. Programmet var tætpakket med talere og paneldebatter kyndigt guidet i havn af DR-journalist Thøger Kirk.
Året afrunder fonden også med at udgive et nyt impact framework, der skal gøre os i stand til at dokumentere den værdiskabelse, som fondens programmer er med til at understøtte.
Til slut vil jeg benytte anledningen til at takke fondens mange engagerede medarbejdere, der hver dag driver fondens programmer og lægger sig i selen for at håndtere de mange ansøgninger korrekt med rette blik for både vigtig forskning og innovation, som vi ikke må gå glip af - og regler om statsstøtte, ligebehandling, partshøringer og peer reviews og en lang række andre lovpligtige processer.
Rigtig glædelig jul og godt nytår til alle.
*Alle tal er opgjort medio december og justeringer vil forekomme i de sidste dage før årsskiftet